Welcome to Cahaya Nur Official Blog. Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Ini

Saturday, December 29, 2012

Its About Life *Bye 2012 and Hi 2013*

Assalamualaikum !

Alhamdullillah, masih bernafas di bumi Allah. :)

Hai 2013

Eh, lagi 2 hari nak masuk tahun baru. Btw apa yg ada dalam tahun baru?

Azam baru maybe?

-..-

Jangan cakap je lebih, kena laksanakan jugak.

Jangan jadik macam aku. Jangan jangan. *geleng kepala*

Apa yg aku teruja masuk 2013 is aku akan masuk dalam fasa boleh bertunang !

Ewaaaaahhh.

Sumpah tak lawak.

Aku nak cakap yg aku dh nak masuk duapuluhtahun.

Ok. Tak seronok ok. Tak ! and tetap tak !

Bagi aku selagi tak sampai besday, aku tak kan mengaku aku dah duapuluhtahun.

Tak akan !

HAHAHA.

Btw, cuti pertengahan semester dah pun habis. Esok dah kena balik Perlis dah. And aku akan balik bila Chinese new year nnt.

Mohon rindu aku. Mohon sgt !

:P

Semester ni bukak dgn penuh kegumbiraan. Ye la, assignment, test, quiz yg menanti. Aku suka kot buat bnd2 nie semua.

IKHLAS HATI SUKA !

Puii.

Itu lah seorang student ye dak.

And I have one more thing to be announce here.

Aku nak mintak maaf pada sesiapa yg aku terguris hati sama ada aku sedar atau tak. Kalau aku salah, tlg ckp aku salah. insyaAllah, aku akan perbaiki.

Itu sahaja. Jumpa lagi.

Last but not least, mempersembahkan muka-muka 2012….



Yeaaaayy. Sila tepuk guna jari. Kbai. :D


Adios, Amig0s !

Assalamualaikum.

Lots of Love, cahaya nur.

Friday, December 14, 2012

Its About Life *Student*


Assalamualaikum.

Hello December *lambai lambai*

Currently dgr lagu di blog Alia Laila. Nice ! sumpah best . ecece ~ *trademark beliau*

Ouuhh, btw, anyone miss me? Miss my blog ?

:3

Pejam celik pejam celik dah nak masuk minggu ke-3 kuliah. Kuliah pun kejap ada, kejap tak da. Ye la, masih di awal semester. Alhamdullillah, dh semester 4 akhirnya. Lagi dua semester, insyaAllah, aku akan graduate ! yeaaaayyyy ~ seronok sebenarnya nk graduate ni bila tgk gambar graduate orang lain kan. insyaAllah. Moga Allah permudahkan segala-galanya. Amin.

Apa yang aku terkilan adalah semester ni tak dapat nk jalan pegy kelas sama-sama macam anak-anak itik pukul 7.45 pagi baru nk bertolak sdgkan kelas pukul 8 pagi. *tepuk dahi* jalan pun dh macam tak cukup tanah. Sampai kelas, telan bergelen air, carik tempat duduk, selalunya di tengah-tengah la kan. Tapi, sekarang sudah berhijrah di kumpulan yg baru yang tak kurang hebatnya. :D

Alhamdullillah, everything seems to be okay suma seminggu dua minggu nie letihnya mengalahkan pelari antarabangsa yg mewakili larian 1500 meter yang awal2 lagi aku dah angkat bendera putih . #puiii.

Cuma satu yang aku harapkan, walaupun aku dh tak satu group dgn kwn2 aku, aku still sayang depa. We are BFF ! 

:’)

Kepada group baru, sila beri tunjuk ajar kepada saya. HEHE. And I am hepi to get a new friend even malu-malu tahap kucing je kot kan. *puii*

Dah lama rasanya tak update blog nie. atas kekangan masa dan juga komitmen terhadap lain-lain hal yang memerlukan diri ini terus sabar dan sabar. Alhamdullillah, Allah member kekuatan itu pada aku. Just don’t give up after u gone this far. :)

Banyak juga yang manis dalam masa minggu minggu kuliah. Terima kasih pada Encik A kerana bagi durian yg membuatkan Kak Ngah Ainaa menutup hidung sebaik sahaja aku melangkah masuk ke bilik dgn membawa tuperware berisi durian. Aku nie mmg hantu durian. Mula rasa kesian kat Kak Ngah Ainaa yg mmg tak boleh langsung bau durian. Petai boleh la jugak beliau bau kan. Petang tu Encik A bagi, petang tu jugak aku habiskan. Rakus macam rakun betul tp pedulik apa kan. Bak kata orang, rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari. Aicewaaahh ~

Hmm, banyak sebenarnya nk update, tp nvm, cuti masa semester 4 nie mmg banyak. Tunggu aku balik rumah okay. Hehe.

And diri nie terasa heaven gila bila hari Jumaat tak dak kelas. Pheeww~ at last !

:3

Last but not least,

Tadaaaa~ 

Diploma In Science.
UiTM Arau, Perlis .

Till here,

Assalamualaikum .

Tuesday, November 20, 2012

Nukilan Ini :)


Assalamualaikum.

Hey there.

Actually, aku baru ja lepas tgk AdamHawa and Running Man Ep120. Daebakkkk~

*tepuk amai-amai.

Kesah pulak hg ye dak?

==’

Tersentuh betul aku baca ayat dalam bl0g ainaa. Ehh, jangan bagitau ainaa, aku usha lama gila bel0g dia. 

HAHA.

Best . best.

Tajuk yang latest dia tulis is Zauj ! ataupun Suami.

Tentu seronok bukan bercerita pasal cinta hati, kekasih hati, jantung hati, jantung nyamik, jantung pisang ..

# eh eh

Lagu dalm belog ainaa nie pun, perrrrggghhhh ~ terbaek dan sesuai. Belog pulak ada kelopak kelopak bunga jatuh tu kan. Sweet !

Auuumm!

I have nothing to be story in this blog. Tapi aku mungkin diencouragekan oleh bl0g ainaa utk mencoret sedikit sebanyak.

Bila baca bait-bait dalam bl0g ainaa, there’s sumone come into my mind. I don’t know whether he is my Zauj or not.

Kalau ada jodoh , tak kan kemana. Ini pun ayat dia jugak. Selalu ingatkan aku.
:D

Macam dalam bl0g ainaa ckp, bukan rupa paras yang menjadi ukuran. Yes, me to0. 

Asalkan beliau itu yang menjaga agamanya, kelakuan, dan adap terhadap kedua ibu bapa dia.
insyaAllah, dia boleh menjadi imam yang baik untuk isteri dan anak-anak dia.

Kepada Awak : terima kasih sbb datang dalam hidup saya. U colours my life. Jika ditakdirkan ada jodoh, insyaAllah. Tapi saya sentiasa doakan yang terbaik buat awak selalu. Amin~ 

" sumpah ku cinta sampai ku menutup mata"


Nukilan terakhir,

“ Yang Hidup pasti akan Mati”

Ya Allah, semoga roh tok ku, Che Embun binti Ahmad ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

Amin ya Rabbal Alamin.

:’)

Till then. 

Sunday, November 18, 2012

Its About Life *behind the name*

Assalamualaikum.

Fuhh, penat sebenarnya nie. penat berdiri kat stesen bus lama-lama. Tunggu bus tak sampai sampai. Sejam berdiri cangak. Nasib baek ramai orang lalu lalang. Boleh jugak tgk gelagat org. tu yang best tu. HAHA.

Dah hobi aku gitu ye dak? Ada yang rambut kerinting tahap tak leh dh nak sikat, ada yg pakai kasut tinggi gila and bila bila masa ja boleh terjelepok atas tanah, ada yg pakai baju kebaya kebarung naek bus.

Omaigad !

Pengsan tengok.

Dan ada jugak yang lalu sebelah tu wangi ja, ada yg paham-paham je lah baunya. Kalau bukan dari Malaysia lagi lah.

==’

Btw, bukan aku pun yg nak naek bus. Kakak aku yg berangkat balik ke Kelantan utk kuliah esk hari. Bus dia lambat pulak malam nie. lenguh jugak la aku berdiri. Tapi sbb blh usha org, okay jugak la. Ingatkan bus tu dah tak nak dtg amik penumpang dah. Tp dalam pukul 10.15 malam baru nampak batang idung. Tapi yg penting, aku doakan bus tu selamat sampai ke destinasi yang dituju.

Amin ~

Anyway, on the way back home. Masa aku tengah berangan rangan merenung ke luar tingkap tengok suasana malam yang jarang jarang sekali ditatap, aku tetiba teringat nak update belog. Sebelum nie pun aku ada niat nak hupdate, tp then, aku tekan butang ‘X’ tu. HUHU.

Tak dak mood and musykil, ada ka orang baca belog nie. anyway, kalau ada yang sudi meluangkan sedikit masa baca belog aku yg tak seberapa, aku amatlah berterima kasih. Belog nie tak dak gambar gambar yang menarik, lagu pun dah lama tak hupdate, tapi aku berani kerat kuku jari yang cerita yg aku tulis nie, datang dari hati aku. Bukan rekaan. Dan bukan khayalan.

:)

Dalam kereta tadi, aku teringat nak bercakap pasal nama samaran. Nick Name. yang selalu dipanggil selain nama kita sendiri. Tak kira lah apa pun kan.

Actually, I have 4 nama yang selalu orang panggil aku. Selain nama betul aku. Banyak tak ? banyak tak ?

HAHA.

sendiri pun malu actually nak sahut bila org panggil mcm tu. Ye la, setiap nama yang diberi ada history kot.

Sama jugak mcm aku.

*pura-pura gelak ~ ==’

So, here, tonite, dalam keadaan penat, I would like to share my nick name !

Jeng jeng jeng …

1. Nur Izzati , Cahaya Kemuliaan. :D

Yes, itu nama penuh aku. Tapi selalunya orang panggil izzati or zati ja. And jarang sekali orang panggil aku Nur. Ohhh, amatlah kegelian bila org seru Nur tu. Bukan tak bersyukur, NO ! tp maybe sbb jarang panggil. Selalu panggil zati or izzati ja kan. And kalau dgn org yang aku tak knl or jarang berbual aku akan bahasakan diri aku Zati. :D

2. CN

Nama nie timbul masa aku sekolah menengah. CN atau Cahaya Nur. Nie nama FB aku dari sejak terbinanya akaun FB. Aku tak pernah tukar nama nie. sejak azali. So, yang memulakan panggil aku CN adalah, classmates aku yg aku ingt start panggil ialah Azlina. Dia yang mula suggestkan panggil nama nie. then, mula lah suma org dalam kelas tu panggil aku CN. Sebab dalam kelas aku ada 2 orang nama izzati. Suma mungkin ada nurul, nur, siti or apa2 nama depan and yg paling ketara sekali binti apa la kan. Tak kan nak sama nama ayah pulak ye dak ? so, dalam masa aku Form 5, nama tu terus digunakan sampai bila org sebut CN, aku sahut ja and dah jadik habit. Masuk Universiti pun aku kenalkan nick name yang org panggil aku CN. Suma orang mcm pelik ja knp org panggil aku CN. Tny dari mana datangnya nama nie kan. Jadi di sini, aku nak bgtau lah yg ianya dtg dari FB aku. Hehe. Aku sendiri pun gunakan nama samaran nie dari part 1 smpai sekarang. Tak kisah lah, rumate aku ka, kwn aku ka, or kt fb ka, suma pnggil CN. Aku pun letak la twitter aku CN jugak, supaya sng org nak carik.

Cool ahh? :P

3. Adik 

Common lah kan panggilan adik nie. sbb apa? Sbb anak bongsu. Anak bongsu sering dikaitkan dgn manja, gedik, gegeh , mengada, tak tau berdikari. Meh sini rapat-rapat aku nak buh penampaq Jepun sikit. Halllooo, I pun anak bongsu jugak, boleh ja jauh dari family. Tambah2 aku hny ada kakak ja. Aku 2 beradik ja. Sepatutnya lagi manja, tp aku blh and tahu berdikari. Cuma kadang2 aku rasa segan kalau kakak and mak ada. Mst nk suruh mak or kakak pesan makanan kalau pergi kedai. Kalau tak, tarik muncung sedepa. HAHA. Agak la kan. Manja tu mmg aku tak nafikan lah. Mmg lah manja, dah bongsu. Kasih sayang mama kat aku ngan kakak sama ja. Sbb mak just ada 2 orang anak ja kan. Alhamdullillah, dikurniakan ibu dan bapa yang penyayang dah prihatin dari segala segi. HEHE.

Btw, sapa penah dgr suara aku tahu lah kut, aku manja tahap mana. Tapi aku tak boleh la cakap kasaq ngan orang yang aku sayang. Sumpah. Aku bukan nak ckp baguih kat sini, tp aku tak suka orang ckp kasaq.

Lainlah kalau tgh marah, tp mst kita tak sanggup nak marah parents kita. Tak mungkin.

Masa sekulah rendah dulu, ada sorang nie dia ckp aku suka buat2 suara. Bengang der dengaq hg kata aku lagi tu. Tp nvm, masa tu kan budak2 lagi. So, biarkan lah . janji hidup I hepi tanpa perlu dengki terhadap sesiapa.

Kesah pulak aku ?

==’

4. Putih

HAHAHAHA. Gelak gila tp yaaa, inilah kenyataan. Mst suma org blh teka kenapa prg panggil aku mcm nie? sbb aku vice versa. Tp nama nie family belah mak yang selalu panggil. HEHE. Sbb apa? Hesh. Malu nak habaq aih. Sbb aku bukan lah putih or cerah sgt la kan. Kulit orang melayu la. Ta dak nya korea celop bagai. Tipu ja tuuu~ I am originally Melayu tulen la. Xtau la kalau sesat Arab + Thailand. Sbb dulu sejarah nenek moyang tak amik tau kan. Sejarah….. boring k0t ! Hmmm.

:P

5. Repet

Okay, nie gelak lagi. HAHAHAHAH. Maafkan saya yer. Bukan nak gelak, tp mmg lawak. Sampai 19 tahun, aku dipanggil mcm nie. marah ? tentu tak. Dah biasa lah. Rumate aku pun dah biasa aku sebut mcm nie kut. Nie family aku panggil, belah abah sebenarnya. Pak cik yang letak nama mcm nie. kakak aku sampai sekrang pnggil aku nama nie. sbb apa? Sbb aku suka mereport segala informasi yang hangat yg berlaku di mana-mana sahaja. Kiranya aku nie mamarazzi lah. Cita hot2, aku mmg suka. And aku akan gtau family aku. Nie khusus dalam family ja, kat luar tak. Kat dalam group friends, kami mmg akan share dgn membuat koferentasi di malam masuk sem baru.

Tak sabaq nak gossip.

Btw, kenapa tak nama aku report je kan?

Sbb report tu mak su aku, jadi aku report junior or diberi nama repet. HAHA.

Tapi suma nie dah tak kisah pun, sebeza mana pun nama samaran yang dicipta utk aku, aku adalah aku.

Aicewaaahh~

Really! Rasa malu ?

Of coz TAK, at least, aku ada other names behind my names. Aku percaya suma pun ada nama samaran yang diberi cuma depa malu utk berkongsi. Aku dah 19 belas kut. Kalau nk share bnd2 mcm nie, normal lah kan. Heee~

Aku tak tau lah bila nama nie sampai bila. Tapi, this is sweet memory of mine. Sbb aku ja ada nama yang bunyinya sebegitu rupa. Myb mengundang tawa dan ejekan orang, tp., I don’t mind . seronok apa. Orang yang ketawakan kita, orang tu tak dak nama samaran sebenarnya.

Jeles lettewww~

HAHA.

Okaylah. Itu sahaja yang nak diceritakan dan yang nak diketawakan.

Hehe.

Last but not least,

Assalamualaikum. Gudnyte and sweet dream .

Jaga diri ya.

-
-
-
-

Ohh, lupa pulak. Nama samaran lagi satu yang num 6 tertinggal.

6. SAYANG !

-no further explaination because this is too sweet-

Ekhem ! ^^

Eh eh.

:P

Babaaaaiiiii~~

Tuesday, November 13, 2012

Its About Life *about me !*


Assalamualaikum .

And selamat malam sayang !

Eceewwaaahhh.

Btw, last Friday, result aku kan keluar dgn jayanya. Puii !

Menggelabah nak mampus. Ketaq tangan nie nyah oii. Tak leh nk bernafas dgn sempurna. Kalau check darah tinggi confirm naek o0o0o.. HAHA.

Anyway, it end up to be , Alhamdulllillah. Thanks to my family, friends and lectures.

I promise I wont play play and struggle f0r next semester. Semester ke 4 !

*pom pang pom pang*

Bunyi mercun pop pop a.k.a bawang.

Pheeww, gila nk maen mercun bola. Mmg tak lah. Surrender awal awal la dik oiii. Akak nie sopang orangnya. Puii.

Okay sebenarnya, tujuan asal nk hupdate belog nie sbb tergamam and terpesona dgn kecantikkan belog sendiri. Yeaaaayy, tepuk tgn amai amai. 

==’

Nyampah !

Actually, aku nk mengucapkan berjuta juta terima kasih, kamsahamida, arigat0 kepada beliau ini sbb sudi ubah suai bel0g titew. Titew terharu lew. Ewwww~

Sila klik sini, 


And ia mmg menepati syarat kehendak i. before this, aku suruh Echah, tp skrng aku tak nmpak batang idung Echah pun. So, aku upah arkitek baru utk ubah suai bel0g aku nie.

I have no ideas what to write anyway. 

About 3 weeks more, I will going back to Perth. As usual. Tiket flight mahal. Tp nak buat mcm mna. Sugar daddy lah yang tanggung semua ye dak. Thanks to my SugarDaddy yakni  PTPTN . love u soooo much.

Muaahh pipi kanan, Muaahh pipi kiri.

Auummm !

*gedik*

So, lets check it out about 10 things I love to do. 

:)

LOVE  LIKE DOVE.

1. I love tudung. Hobi nie bermula sejak ada tudung two-tone.

2. I love money. Gila tak suka duet. Tapi aku tak suka amik duet orang. Huish, dosa tu.

3. I love to sleep. Time-time hujan mmg best lah tidur.

3. I love to eye shopping. Well, oleh sebab berjimat, kita tgk2 udah ler. HEHE. Cuci mata.

4. I love to make up. Sebenarnya tak reti pun. Bedak tepung jugak aku bedai. Eh, kira apa. Nk bajet jadik baby jap. Lalala~

5. I love korea. Korean movies and drama. And lagu2 korea . aku lah peminat. Tp tidaklah tegar. Cuma setia. HEHE

6. I love to speak. Kalau anyone yg rapat, mmg depa ckp aku suka ckp. Tp sumtimes jadik senyap,myb malu2 bewak kut. But, trust me, I am peramah. :)

7. I love babies. Under 3 years-old . cutteeee.. rasa nk gigit ja pipi. 

8. I love aksesori. Cth, cincin, gelang ke. Tp yg 5 hinggit pny. Heee~

9. I love shoes. Yg sedap dipakai. Biar mahal, sbb kalau kaki selesa. Pergi mana2 pun no hal. Kaannn?

10. lastly, I LOVE YOU. :)


That’s all tonite. 

Thanks reading.

Take care.

Babaaaiiii~

:D

Thursday, November 8, 2012

Its About Life (part 3) *Bunuh Diri*


Assalamualaikum.

Alloha. Well, now is 5.20 a.m in the morning. Today is Thursday and my heart keep beating faster because tomorrow the result going to be released. But am I released tomorrow? HUHU

Sumpah tak leh jawab soalan tu ! quite harder. Sigh ! ==’

Btw, mesti semua tertanya kenapa aku bangun awal ye dak ? kalau tak tny pun aku bgtau lah. Sng sikit. Well, aku temankan abah aku dtg hospital. Bukan utk terima rawatan tp utk dialysis. Google it urself if u wanna noe more. Aku mls nk terang. Ye la, even aku tulis, tp otak aku interpret segala data and menatang apa tah. Tp yg buleh aku ckp, dialysis in one of main solution for kidney failure.

*eh, sedap jugak lagu tomok utk OST Istanbul Aku Datang nie !*

Pheww.. sempat lagi. Sementara tunggu subuh and aku tak tau nk buat apa. Better update blog because I have so much to tell. NOT much. But it got me surprised and unbelievable ! dush !

Seperti biasa, aku bangun pukui 3.45 pagi. Waaaa, rasa nk menjerit. Y so early ye dak. Huh !tp hati ni sabar sabar. Ada hikmah nie datang awai2 mcm nie. Mana nk tau ada surprise. Again, I got blur when I wanna choose baju apa sesuai. Sigh ! then, I choose to wear muslimah shirt with jeans, and of coz la pkai tudung but rembat tudung yg tak payah iron bagai. Mudah kan?

And and and, aku ada la dgr yg kalau seseorng perempuan tu pakai tudung segera, its means dia pemalas ! heeeyy, hallo uncle,aunty ! lets see if sumthing urgent happened? Are u gonna take the bawal and iron, put the starch on that tudung and wear it with pin blab la bla.. NO right? So dun judge sumone who really loves to wear instant hijab like me ! sekali sekala. Time pegy kelas, pakai bawal but kt umah, atas sebab2 tertentu, I choose tudung Ariani even bukan jenama ariani sbb awning nya yg cantek aku panggil ariani. Who cares? Kihkih.

:D

Tapi depends la on people. Aku tak kisah sikit of I have naked face that day. Lainlah kalau pergi kenduri ke, majlis kahwin ke, dinner ke, or majlis-majlis yg perlu ber-make-up . lagipun, aku bukan tahu bab bab make up nie. Hihi. Cuma, apa yg aku nk ckp adalah, aku sangat rajin !

Bukti?

Ce tgk aku buat apa pg2 mcm nie. Haha.

Pagi2 buta dah hupdate bl0g. weewwiiittt~~ *APTB*

Btw, guess what hot stories aku nk story nie? Aku fikir if aku ikut abah kali nie myb aku akan dapat sumthing. Mmg aku nk hupdate blog sekerap yg mungkin atas keboringan tahap tak tau dh tahap apa. Dgn jantung nie duk berdegup sat pelan sat kuat. Haaa, tak boleh nk pikir waras pung ! LOL.

*dah amik second dos HPV. And last dos bulan april next year ! LASTLY ! * 

:P

Ohh, back to le story. I told u that I have sumthing to share. HAHA.

Penah tengok orang bunuh diri ? or orang yang nk bunuh diri?

Aku? Of coz tak penah tgk. Gila ! nightmares aku hoii !

But, today. Early in the morning, masa tu dlm kereta. Mengantuk ya amat dah. Tidur pukul 12.30 pg, bgun pukul 3.30 pagi. Niceeee~

Ok, otw nk pergi hospital yang 45 minit dari rumah. Masa tgh jln nie haaa, and time tu mata aku baru nk katup sbb ngantuk. Tiba tiba, abah ckp “ayoooo amooii, pasaipa hg duk tgh jln?”. I thought that abah main2 nie, tp aku terkejut and terus bukak mata. Then, naaaaaaaaa. There’s a Chinese girl who was sitting in the middle of the road. MIDDLE ! makk aaaii. Berani mati lah. And she’s crying and screaming like h*ll . oppps. Tp aku rasa mcm nk jdk penyelamat pulak pagi2 mcm tu. U noe, its sounds stupid. And I saw a car stop tepi jln. Mybe her BF. and aku berani kerat kuku jari aku nie ckp yang that amoi bergaduh dgn BF dia. BF dia tinggai tepi jln. Phheeww~

Tergamam sejenak. Terkejut pun ada. Kalau dtg lori ka, moto ka, tak ke mmg bye bye dah amoi td tu. Aku tak tau apa naseb amoi tu. But , aku harap le BF amik balik le GF. Pujuk la buat sementara. Tak elok la bunuh bunuh diri nie. kalau ye pun nak bunuh diri, jgn libatkan org lain. Ada byk kan sungai, laut etc utk terjun. Tp please la jgn duduk tgh jln. Its ssssssooooooo menyusahkan keadaan. Dgn gelapnya lagi jalan tu. Heshh!

Aku percaya yang walau apa pun agama yang dianuti of coz bunuh diri is serious crime ! berdosa besaq oii. Tambah2 bagi org Islam. Nauzubillah. :(

Aku mintak la jangan la ada saudara seislam aku yg buat keja bodoh mcm tu. Pikir that u still have le family , le friends and what is most important, kita ada Allah yang selalu sayangkan hamba-hambaNya. Allah Maha Penyayang dan Maha Pengasih. DIA sentiasa bagi kita peluang utk bertaubat. Muhasabah diri kita. Dun be stupid bunuh diri. Tak guna gadai nyawa utk cinta. Allah dah aturkan yg terbaek utk kita. Kita hanya perlu redha dgn segala perancanganNya. Tp dah redha tu, jgn la duk nganga, tak usaha. We have put much effort to get what we want. Sbb tu Usaha yg diiringi dgn Doa adalah yg terbaek. 

:D

Selama aku hidup ni, tak dak lagi la aku jumpa orang yg bunuh diri. LIVE ! tapi ada jugak yg dlm tv cubaan bunuh diri. And ada jugak Melayu Islam yg buat mcm tu. Nauzubillah. Mintak Allah lindungi kita banyak2. Fikir baek-baek. Ye la, semua org ada tahap kesedihan, depends mcm mna dia nk manage kesedihan tu. Most reason org bunuh diri sbb tertekan and mostly pasal cinta. Hergh !
insyaAllah, ada lagi yg baek. Jangan sedih-sedih okay. 

*are u trying to comfort urself CN?*

HAHA. 

No komen !

Hati aku buat masa sekarang biarlah aku ja yg tau. Its quite lonely because dlu I have sign in le sumone in my heart. But then, like I said before, I dunno what will happen to me. And I pray that he will be happy and I always be his friend no matter what. insyaAllah, kalau ada jodoh tu tak kemana. 

*sejauh mana pun Ain pergi, Am tetap akan cari Ain*

Walaaaweeeh, AdamHawa nie. HIHI. And aku suka nama samaran Adam Mukhriz tu actually. HOHO. :P
U don’t have to hide ur feeling. Tapi, aku penah baca kt twitter, ada lah university mate ckp, kalau kita terang2 ckp kat orang tu yg kita sayang beliau, Allah akan kurangkan perasaan kita kat orang yg kita syg.

Eh ?

But then, I believe its true.

Allahhua’alam. :)

And, walau apa pun yang terjadi, mesti ada orang yang always stay by ur side. Ada kala if ada masalah. Contohnya, bagi situasi aku, aku suka story kat mama. But, when its about feelings, I rather share with my friends and myb my sister because they r young and they have the same feeling I had. Kihkihkih.

Rite?

Tapi, mcm mana pun aku try tak cerita. Lastly, mesti aku cerita. Tp just sikit2 sbb aku tahu mama risau about study. Tp mama tak ckp tak boleh. Mama cakap, tak salah berkawan tp mama tak nak sampai jejaskan pelajaran and tinggal solat. And kalau betul utk kita, dia ttp utk kita. :D insyaAllah, I wont abaikan pelajaran and solat. Amin. ^^

Okaylah, nk pergi solat subuh. insyaAllah, nnt aku update if I have le story okay.

*pasaipa aku nie le le le * huh ! >.<

Thanks for reading !

And do pray for my result. Ketaq lutuit aih. HAHA.

And I pray that, we will success ! insyaAllah. Amin.

Lastly, salam kasih dari pemilik blog kepada readers blog. Hewhew

Assalamualaikum.

Take care !

Babaiiii~~

:D

Monday, November 5, 2012

It is about Life Part 2.

Seawal 5 pagi aku dah dikejutkan oleh abah. Take a shower, ambil wuduk and bersiap-siap sementara menunggu masuk waktu subuh. Tak banyak pilihan baju pun dalam almari. Sekadar memakai jeans lusuh berwarna cokelat, tshirt tgn panjang berwarna hitam dan tudung kuning air. Entah apa pandangan org bila melihat aku memakai sedemikian. Abah dan mama tidak kisah, asalkan tidak memakai baju yang jarang dan ketat serta tudung yang singkat.

Usai solat subuh, aku terus memakai tudung. Bukan tudung bawal yang menjadi pilihan. Sebaliknya tudung Ariani mama yang aku rembat. HEHE. Warna kena ke tak bukan masalah aku. Orang sekarang kan suka matchingkan warna. Jadi, sekali sekala teringin jugak hati nk jadik Pororo. :P

6 pagi dah bertolak ke hospital pulau pinang. Abah ada appointment hari ni. Sangat awal kan? Rata-rata rumah jiran aku, cahaya lampu tidak ada lagi. Yup, masih nyenyak tidur. Aku juga mcm tu. Kalau lepas subuh mesti akan tidur balik. :P tapi abah selalu marah sbb abah ckp rezeki masuk pada awal pagi. Malaikat datang bawak rezeki. Tapi kalau malaikat nampak kita tgh tidur tanpa membuat apa2 pekerjaan, habis macam mana malaikat nk bagi rezeki. Ye dak? *sentap*

Tapi, atas sebab2 kebiasaan tidur di kolej lepas subuh, maka akhirnya memanjang sampai kerumah. Penah jugak tahan mata tak tidur and online internet tapi pukul 9 mesti terlelap balik. HAHA.

Kereta menyusuri jalan yang hny ditemani lampu jalan dan beberapa biji moto dan kereta yang mungkin mahu pergi ke kerja. Urusan masing-masing. Niat aku, naik ja kereta aku nak sambung tidur, tp mata aku tak mau lelap pulak. Aku bertambah excited bila abah naik jambatan pulau pinang. Lama sungguh rasanya tak menatap jambatan pulau pinang yang hanya 45 minit menaiki kereta dari rumah. Kalau jalan kaki mmg berhari-hari lah nampaknya. Haha *auta* naik jambatan mmg best pada waktu subuh, teringat la pulak pasai kemalangan yg menyebabkan kereta terjunam ke laut. Agak-agak kalau lalu tgh malam, seram tak ? HAHA. Itu jugak aku ingt.

Kami sampai di hospital tepat jam 6.45 pagi dan terus ke klinik ortopedik / tulang. Kaunter bukak pukul 7.30 pagi tapi org mulai ramai dan parking pun penuh. Sbb tu abah nk pegi awal. :) duduk punya duduk, sampai lenguh pinggang duduk. Nak duduk sakit pinggang, berdiri, lenguh kaki. Aduyyaaaiiipun ! tak toqah nak buat mcm mna.

Melihat beribu macam gelagat manusia yang menjengah ruang hospital tu. Si ibu mengendong anak yg berbalut tgn, si isteri memimpin suami dan suami memimpin isteri, tidak kurang jugak si anak memapah ibu untuk mendapatkan rawatan. Bukan hobi aku lah kalau tak memperatikan orang yg lalu lalang. Aku suka tgk gelagat org.  doktor pelatih dan nurse mula berlegar-legar dalam hospital. Dengan muka yg nmpak blur seblur lee kwang soo dalam running man, jln kehulu kemari membawa beg. ==’
*terus bayang kakak aku. insyaAllah. :D

Apa yang membuat aku tertarik adalah seorang lelaki berjeans dan ber-tshirt merah menolak kerusi roda ibunya dengan senyuman dan sedikit mengantuk. Barangkali, oncall dgn GF kut malam td. Pheeeewww~ :P
Aku memandang lelaki itu, tapi si ibu pulak kalih pada aku. Aku senyum, dan ibunya membalas. Tapi kami tdk bercakap. Ohh, bukan niat aku sama sekali nk mendapatkan anaknya dgn senyum pada ibunya. Nehi nehi ! tapi aku kagum melihat kesanggupan lelaki itu membawa ibunya untuk ke hospital. Tahu tahu sajalah hospital mana yang tidak sesak dgn kehadiran tetamu yang bermacam macam jenis penyakit.

Dalam hati, ciri lelaki ini mesti dimahukan oleh semua perempuan. Kalau nak tengok mcm mana dia layan isteri dia adalah tgk bila dia melayan ibunya. Sesekali, aku menjeling memerhati gelagat lelaki tadi dgn ibunya. Tetap berdiri di belakang kerusi roda ibunya. Kadang2 duduk, kadang2 berdiri. Lenguh barangkali. Tapi aku mmg  tersentuh melihat layanan lelaki itu terhadap ibunya. :)

Selepas berjam jam duduk nganga kat situ. Ada si ibu muda dan dua anaknya duduk di tepi sebelah kanan aku. Si ibu muda lagi. Si anak umurnya average 3 y-old and yg sorang lagi dalam 1 y-old mybe. Si ibu memberikan roti pada anak kecilnya. Si kakak betul2 duduk di sebelah aku. Aku tersenyum. Kagum pada si ibu yang berjaya menjadi ibu semuda itu. :D

Tapi, apa yg membuatkan aku kesian adalah aku merasakan si ibu lebih menumpukan perhatian pada si kecil lebih dari si kakak. Mungkin si kakak merasa jeles. Ye la, budak kecik mcm tu, apa pun tak tau lagi. Tidak salah menjadi ibu muda tapi haruslah bersedia mental dan fizikal kerana sememangnya tugas menjadi seorang isteri apatah lagi seorang ibu mmg berat. Aku tulus ikhlas mengaku yang aku belum bersedia. Aku ada cita2 yang mesti aku dapat sebelum melangkah ke alam yang lebih jauh. Jodoh itu mmg urusan Allah. Tp aku berharap agar aku lepas segala-galanya terlebih dahulu.

Tapi, dalam hati, aku berjanji jikalau suatu hari nnt aku bergelar isteri dan seterusnya bergelar ibu, aku akan jaga dan layan anak2 aku mcm mama aku layan aku dan kakak aku masa kami kecil dulu. Mama bukan lah pemarah, tapi mama tegas. Mama tak penah putus asa dgn anaknya walaupun mungkin aku sbg anaknya pernah membuat mama kecewa. :’( mama tak henti henti bg kata-kata semangat walaupun mungkin org lain dah pandang rendah kat anak dia. Kasih ibu membawa ke syurga. Beitu juga kasih bapa. Abah garang, tegas and menepati masa. Abah tak pernah berkira soal duet dan makanan. Mama dan abah amat mementingkan pelajaran. Cuma sekarang ini, aku dan kakak mula menggunakan savings iaitu biasiswa utk membeli barang2 kami. Kalau dulu, duet abah jugak kami kikis. HEHE. Giliran kami pulak yang belanja mereka. Bukan selalu pun. :)

Lepas 5 jam berada di hospital dan abah pun dah selesai appointment, perut minta diisi. Kami makan di gerai belakang hospital. Lauk ayam goreng berempah, taufu telur serta kuah asam tumis menjadi pilihan. Lauk aku RM5. Satu family makan RM16. Sedap ! HIHI. :D

Kami duduk satu meja dgn dua beranak. Ibu dan anak perempuannya yg kira2 10 tahun. Tapi tiada perbualan antara mereka. Malu agaknya. Entah. Masing-masing senyap dan aku hny bercakap dgn mama dan abah. Selesai makan dan bayar, kmi patah balik ke parking. Penuh betul parking !

Melihat suasana hospital,ingin sekali aku bekerja di hospital. Kakak aku dah semestinya tempat kerja di hospital. Aku nak tolong orang, aku suka bau hospital. insyaAllah, cita cita aku sebenarnya adalah seorang pegawai farmasi. Tapi andai itu bukan rezeki, aku ttp berazam mencari kerja yg memerlukan aku bekerja di hospital dan menolong orang . tapi tentu dan tidak sekali menjadi cleaner. Aku tak hina pekerjaan itu, tapi tu bukan cita-cita aku. Aku suka bercakap and kalau blh aku mmg nk tlg orang. insyaAllah. Amin. :D

Akhir sekali,

Banyak sebenarnya kita boleh belajar bila melihat gelagat orang. Apa yang aku belajar hari ni adalah sabar ! im not quite patient with certain things actually. Bila aku dah lalui dan tgk org lain, at least aku akan ingat yg ada org yg lagi susah dr aku. Jadi, ayohhh, jangan marah2 noh. HEHE. Tapi sekali sekala marah tu bertempat lah jugak yer.

Btw, maaf lah kalau blog aku nie tak dak foto utk tatapan sbb DSLR rosak. ok foine ! tunggu je lah nnt orang nk bg hantaran DSLR sebijik ! Nah. *berangai laaahaaaii.

Okay.

Before that, i want to congrates Amirul utk pertandingan debate ! HEHE. u have done the best and one fine day, u will be the winner. insyaAllah. ^__^

Adddiiioooossss !

Assalamualaikum.

:)

Thanks reading.

Sunday, November 4, 2012

it is about Life

Assalamualaikum !

Hello world.

=)

Hari ni, aku nak share sumthing yang aku rasa tak la penting sangat tapi aku rasa enjoy time menulis nie. Terdetik sejak dalam kereta tadi lagi.

Pheeewww~

Masa  brunch around 10 pagi, abah cakap nak pergi beli barang sikit kat tesco. So, automatik otak akan imagine nak pakai baju apa, seluar apa, tudung apa. Yes, typical teenage girl. Bagi aku, biarlah pemakaian tu tampak kemas, bersih dan yang penting sekali menutup aurat. I didn’t say that I am that Alim. Im not, but I am on my way to be the best muslimah. insyaAllah. Pernah aku baca Solusi, ayat dalam solusi tulih, “Bertudung tak semestinya menutup aurat, tapi menutup aurat wajib bertudung !”

Get it?

And I wish I will be true muslimah one fine day. insyaAllah.

=)

So, around 11.15 pagi macam pergi la tesco dekat area rumah saja. Sbb abah aku tak berapa sihat. Around 15 minit dah sampai kat tesco. Turun keta, naik atas, beli barang, melilau melilau, then pegi kaunter, bayar. Yup, DONE !

Then, abah cakap nak duduk kejap kat foodcourt kat dalam tesco tu. So, tugas aku adalah driver trolley and pembeli air. Aku minum the ais yang harganya RM1.40 dan the tarik yang harganya RM1.20. I am not going to tell u that u should go and buy this drink. HAHA. Not about that.

Meja yang aku, abah and mak duduk bersebelahan dengan sepasang couple. Boyfriendnya cukup sifat. Nway, kenapa aku cakap pasal sifat cukup ke tak nie? *sigh !*

And sama jugak dengan si girlfriend , cukup jugak sifat. I think, her age around 17/18 years old and her face quite familiar. And muka si BF pun quite familiar. Si GF with blonded hair, blusher, lipstick,eye liner, eye shadow, sng kata make up lah yer. Pphheeww. Teruja aku tgk pegi dating make up tebal mcm tu.
Or maybe sbb aku buta dalam segala alatan make up sampaikan nak pakai eyeliner pun suruh ainaa pakaikan dekat aku or kalau dlu sekali sekala suruh anis or cot. HEHE.. As a teenage girl, I really love to feel what make up is kannn~ jadi haruslah mencuba. Heee~ that’s y aku tak suka tengok org yang make up tebai. Lainlah kalau, she want to get married and want to look pretty in wedding fotoshoot. Yang tu blh jugak terima ye dak?

Back to le story.,

Ekhem.

As aku perati dari atas sampai la bawah penampilan si GF dan dibandingkan dgn aku. But yes, Im totally don’t know how to put make up on my face, juz bedak baby Johnson yang tepung, letak atas tgn dan tempek dekat muka, and myb put lipsbalm ke. Kalau dah malas sgt, letak lah yg asas. Tu pun kdg2 turun Hafa beli makanan pun, my face naked. Tak pakai apa2 pun. Entah la. Myb sbb malas dan entah la, bagi aku sapa nk tgk nk pegi beli makanan ? muka lapaq ja semua. Tapi bagi certain people they want to look fresh, ye la, nk pegi beli makanan la katakan. Muka mesti ceria. Ye dak ?

:P

And aku perati jugak si BF. *mmg keja aku memperatikan org!* HAHA.
Pakai t-shirt with jeans, rambut pendek, tak da rambut cacak. Simple ja and look familiar tu. Semua familiar bagi aku ye dak? Cuma aku tak ingt pernah tak jumpa. :) and when le BF look at me, he smiling and so do i. tak kan nak jelir lidah pulak kut. Dah org senyum. Kita pun senyum la balik. But, he’s not my type. He have average height mybe shorter than me. Kulit dia nak kata cerah tak, manis tu ada. Gigi dia, okay, tersusun but ada hitam sikit.

Okay, ada sesetgh kawan aku yang pelik sikit kenapa aku akan tgk gigi dulu. And aku pun tak tau. Maybe sbb aku dilahirkan ada ciri begitu ye dak. Im really sensitive with teeth. And Im really sensitive with mouth’s smell. I think, pretty teeth is one of precious accessory pada wajah. But then, aku tak cakap gigi aku lawa,putih sgt. Cuma aku rasa, jaga lah gigi anda tumpang ia sihat. Dun lose ur teeth at young age. :)

No offense okay ! ^^

So, aku tengok si BF and si GF. Dalam hati aku terdetik. Apakah ciri yang dikehendaki oleh seorang lelaki when he want to choose his wife ? I don’t believe that they will pick up an average girl.

“Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik”

And vice versa .

Bagi perempuan seperti aku. Mmg la ada ciri-ciri yang kita nak ye dak ? Cuma Allah lebih tahu siapa yg terbaik untuk kita walaupun kita sukakan orang tu. Kalau ada jodoh tak kemana, kalau tak dak jodoh kita kena redha. Tapi redha itu lah yg susah diterima atas alasan cinta ! im not smart enough to tell or to be in love but I want to be love and in love with redha dari Allah. :)

And, aku rasa every single man walau sejahat mana pun mereka, mereka ttp nak seorang gadis yang alim , yang boleh dijadikan suri di hati, peneman sehidup semati dan ibu methali kepada anak-anaknya nnt. Betui tak kaum Adam sekalian?

*puitis gila baq hggg !

Aku bukan nak condem people yang jahat dgn yang baek cuma itulah pendapat aku. Ikhlas dari hati. Nescaya  seseorang yang baik, menjaga aurat dan kelakuannya, insyaAllah akan mendapat jodoh dari Allah. Yang paling terbaek. Amin.

Situasion kedua, aku dah drive trolley naek escalator and depan aku ada couple jugak. Chinese. I am quite surprise with them because kalau ikutkan jiwa perempuan pandang that husband, semua orang akan pandang tepi. Herrggh ! tapi si wifey, cantek, cun meletop, solit molit. Yes, Chinese. Aku suka tgk Chinese. They look matured enough. They didn’t show kemesraan depa kat tempat awam. Selalunya kaum muda lah kan yang tunjuk. HEHE. Tapi tidak bagi pasangan ini. Just holding in hand. Sweet ! and they stop at one shop sbb si wifey nk beli sumthing la kot.  Naseb baek depa ckp mandarin, kalau tak boleh curi2 dgr sbb depa duk gelak2 ja kan. Hihihi :P

Bila pergi kenduri kawen no matter what race it is, kalau si wifey cantek, maka si lelaki kurang sikit, tapi masih dipandang dengan penuh rasa kasih dan sayang oleh si isteri. They complete each other sbb setiap orang ada kelemahan. And that will make them happy ever after. Dan ada jugak lah pasangan yang both sama cantik sama padan kan. Tp most of couple yang kawen, macam tu lah yang aku tgk. Aku tengok okay.

:)

Bagi aku cukuplah sekadar sedap mata memandang. Kalau semua orang ada sama ja taste, pandang setiap org nmpak handsome, habis la, duk berebut sek0q tu ye dak ? sbb tu kdg2 bagi kita beliau tu tak manis, tp bg seseorng manis. Rambut sama hitam, tapi hati lain2. Jangan pandai2 nak mengutuk orang je lebih. Kebahagiaan milik masing2. Kita boleh tumpang hepi. Jangan pulak dengki dgn orang. Allah tu dah atur yg terbaek utk kita. Bersabarlah. :D

Then dah sampai tempat parking kereta.i park in OKU site because my father cant walk. Bukan lumpuh tapi tulang rapuh. Or penyakit dia Charkot ! aku pun tak tau eja betul ke x. that why my father have to use wheelchair to walk. Safer for him. :)

Tempat OKU tu pun ssh nak dapat sbb ‘ramai’ sgt yg OKU. Kadang-kadang aku tgk pemandu sihat walafiat, tak dak cacat mana2 or ketidakupaya beliau tidak dipaparkan ,tp ttp nak park dekat parking OKU. Aku rasa, beliau cacat otak kut ! #wwwooopppss ! sila terasa. :P

Then, dah sampai rumah akhirnya. Angkat barang, tukar baju and duduk kejap. Aku menghadap abah. Mama baca paper. Then, the old stories about my late grandfather diimbas kembali. I have lost him when I was 6 y-old. Arwah tok wan, tak ckp byk, alhamdullillah, solatnya dijaga and he has 7 children, 2 daripadanya meninggal dunia,so tinggal 5. My father anak kedua. Have two son and 3 daughters. I still remember that I was hiding behind my mother because im scared. Tak tau takut apa. But, I saw my sister which was 8 y-old tabor wangian dekat kain kafan. Yes, I remembered. And suddenly, I was crying when jenazah dibawa keluar rumah. I don’t know why I was crying that time but I am for sure that I felt lost. Really lost. Because, I couldn’t growing up infront of him. Its already 12 years arwah tok wan meninggal. Very long time. Setiap raya, kmi akan pergi melawat dan baca yassin. Kalau tok wan masih ada, dia dapat tgk anak2 and cucu2 dia yang berjaya. =)

Alhamdullillah.

Lastly, tak ada hidup yang tak dak cabaran. Allah sentiasa menguji hamba-hambanya sbb Dia tahu hambanya kuat ! =)

*scroll dari atas, eh eh, panjang pulak aku cakap*

==’

Till then.

Assalamualaikum.

:D

Wednesday, October 31, 2012

Wednesday. :)

“There are still a lot of words left that I want to tell you
But I can’t seem to say anything at all ”

Assalamualaikum. Hello world !

Wordless Wednesday !

So, I am going to tell what I have been doing in this semester break holidays ~

Niceeee~

Aku actually tak buat apa sangat pun. And of coz takut dengan dos kedua HPV. Or known as Human Papiloma Virus atau kalau bahasa kampungnya, Cancer, or lagi, Barah . selain dari tiga-tiga ni kalau tak tau jugak, pi hantuk kepala kat tiang .

HAHA

I am a bit late for second dos. Tadi lepas pegy makan, my dad bawak pegi ronda-ronda and hati ni terbuka hati seluas pintu gerbang, pergilah melihat LPPKN kat area-area Kedah. Bhahaha. So, I went there. Enter the door with stomachache. Memang kalau darah gemuruh begitulah jadinya ye dak? Aku tak tau la orang lain, maybe terkencing, terpengsan, tersawan or ter..ter..ter… lagi !

Sigh ! ==’

So, dimulai dengan Bismillah, langkah kaki kanan, bagi salam, macam dah nk amik exam. Ternampak seorang mak cik. Actually, bukan mak cik, tp nurse, tapi mak cik je lah aku prefer ye dak ! Hehe. Then, mak cik tu mula menyoal siasat tapi mak cik tu baek, tny elok2 cakap elok2. Tak marah-marah sbb kalau beliau marah pun mmg salah aku sbb aku lambat dpt second dos ! tapi, mak cik tu baik and bagi tarikh berikutnya iaitu 6 november nie. Cuak oii ! ada orang cakap sakit, ada orang pengsan, ada orang cakap tak rasa apa-apa, ada orang nanges. Aku ? wait and see.

Dulu, aku penah penah sbb cucuk. HAHA. And pengsan sbb jatuh longkang kat BK lepas test chemistry !

oomaaiggaadd !

Memalukan tahu ! ==’

Dan kaki pun terseliuh but alhamdullillah, pulih setelah mndpt pertolongan dari kawan-kawan, and parents datang dr kedah wooi, siap import tukang urut. Tukang urut cakap, jaga berat badan and hati2 lain kali sbb kalau kaki nie terseliuh kali ketiga, maka, apa lagi? Itu besi taruk dalam kaki. Ohh, for sure lagi la aku pengsan. Dulu terseliuh sbb jatuh tepi longkang, tp yg terbaru jatuh dalam longkang !

Awat tak tau jodoh dengan longkang nie kuat sangat ?

Bhahahaha :P

Btw, tukang urut cakap, jangan pakai kasut tumit tinggi a.k.a high heels !

Lomah eden nie ha. Mmg selama nie xpkai pun kasut tumit tinggi nie, pakai kasut tumit rendah ja. Tu pun jatuh gak . apelah nasib eden nie yop ! =..=

Tapi, kawen nnt nak pakai kasut tumit tinggi jugak. Lama lagi ye dak ? HIHI. =D

Lidah manusia lebih tajam dari pedang. Jadi aku tak la jdkan lidah aku nie pedang. Sbb aku xnk buat org sakit hati ngan aku. Jadi, berhemahlah anda jika nak hantar msg. tak slh tny khabar, share sumthing tapi agak-agak la dalam bergurau pun.

And, I already said before, I have someone that I like. That’s all.

Bak kata pepatah omputih, ‘single but not available’ ! :P

Sekian sahaja dari diri ini !

And I do really miss my roommates .

Nur Ainaa Diyana
Nur farah Akilah
Aziera Nadihah

Babaiiii uoolllssss~

Sunday, October 21, 2012


Assalamualaikum.

Chaaakkk! =..=

Buat tebiat malam2 macam nie maen chakk aaa dgn orang. 
Seryesly aku boring. Betul cakap mak, kalau cuti tu, punggung nie panas sgt sbb nak balik. Bila balik, xtau pulak nak buat apa.

What to do?

Berbel0g lah selalu.

Aicewaaahhh.
Lompat katak jap*

>.<’

So, so far, baru 3 hari bersenang lenang di rumah. Dalam bilik ni semua dah dikemas. Tengok, betapa rajinnya anak dara nie. Ye dak?
HAHA.

Puuiiii ~

Sebab tersangat bosan, aku maen mercun pagi tadi dekat rumah tok. Hehe. Best jugak sekali sekala maen mercun. Nak tau mercun apa? Of coz la mercun bukan mercun BOLA ! tp mercunnnn POP POP! Ulang suara, POP POP. Best wwwoo000. LOL. >.<”

:P

Yes, seperti biasa. CN nak tolong Ainaa Diyana dan Alia Rusly memajukan perniagaan yang akan dijalankan. Eceewaaah. Sesiapa yang interested nak tahu, sabaq okay. Coming soon. Dijamin terbaek dari ladang. Dan tentulah bukan buah buahan yang bakal dikomersial kan okay. No no no~

=)

One of my best friends want my advice. S0, I give her. But I don’t really confident with my self. Because, I noe, I have a lot of weaknesses. Kadang-kadang kita hanya pandai nasihatkan orang, sedangkan kita tak pun berada dalam situasi tu. Yeaah, almost pasal.., cha-ya-nun-ta-ya ! dapat? Boleh? Tak tau pi google.

:P

I really do my best to give her advice. Our condition is same but different. *apa aku ckp nie.
Sama Cuma berbeza dari beberapa segi. Tak kira lah segi tiga, segi empat sama ka, tak sama ka. Tetap berbeza. That’s y I takot nk bg nasihat. Sedangkan diri I pun tak dpt nk terima nasihat orang, inikan nk menasihatkan orang. Ye dak?

So,yang terbaek adalah berdoa kepada Allah. Mengadu pada Dia. Allah plans better than us. Kalau lepas hujan mesti ada pelangi. Jadi, macam tu la kesedihan. Terselit kegembiraan di pengakhir cerita. InsyaAllah.

=)

Kepada, awok kawan baek saya, kalau awak rasa awak tak boleh nk teruskan, awak mesti tahu cara yang terbaek. Awak dah besar. Awak cantik. Awak bijak dan saya yakin awak boleh bahagia dengan apa yang awak ada sekarang. Kalau pun saya bagi nasihat, tapi awak tak bersedia, its mean nothing. Ia bergantung pada hati awak. Awak cakap ikut hati mati kan? Tapi cuba awak pikir, kalau awak tak ikut hati pun, awak akan makan hati. I dun want u to cry later on because awak deserve better sayang. Saya nak cakap lebih pun saya tak blh sbb bukan saya di tempat itu. Tapi, percayalah, Allah tahu yg baek utk awak . saya sayang aw0k ketat2 ! =)

“Awok” tu perempuan okay. Nama dia, Ehem. CYG ! hihik. Kalau awak baca, jgan marah eh. Hihi. :P

Dan kepada diri CN pulak, nak buat apa lps nie?

Makan cornflakes dgn susu ke?

OR

Ratah cornflakes saja. Macam keropok?

Sigh =.=’

Ok bai !

:D

Saturday, October 20, 2012

Assalamualaikum.
yeaayyy, im back. im back.
Lompat bintang kejap **
=..=

Apa kabar semua ? Hee~
sperti yg anda semua tahu or tidak tahu dan baek cn bgtahu yg sebulan lebih nie adalah cuti yg paling heaven sekali sbb baru lepas habis final ~
yeeaaayyy. *again ! :p

Mmg rasa best sgt3 dapat balik rumah. sbb dah lama tak cium bau lantai, dinding, tanah, segala menatang yg ada lam umah nie. bajet jauh ja umah oii~ padahal perlis ngan kedah tak la nala sgt jauhnya ye dak ?
di atas komitmen yg tinggi terhadap study, diri ini hanya bisa memandang kwn2 yg usung beg tiap2 minggu balik cuti. payah tau pujuk hati nie. tapi ! sbb study and kalau balik umah pun, cn bukan study ! ngahaha. so, lagi baek tak payah balik. :)

A lot of things happen in my life. This sem. no wonder la tak hepi ja this sem. Heh ! Everyone have their own style to cope with their own problem or sadness. same goes to me. I really love to shared my problems with my friends. it really released ! seriously ! and i love to cry when i cant stand with it anym0re.

But, i believe that, Allah tested hambanya dengan Ujian sbb tahu hambaNya boleh bertahan. InsyaAllah. i know that i have a lots of weakness that i need to repair. Heh ! omaienglish**

I dont denied that i like sumone. :)
perasaan manusia seorang insan yg bergelar perempuan. tipu lah kalau ada perempuan cakap TAK PERNAH suka seseorang ! penipu lah kau !

Tapi, biarlah Allah yg menentukan segala-galanya. Kalau ditakdirkan tak dak jodoh, cn harap beliau bahagia dan berjaya. Amin. :')

And, i will active with blog before going back to UiTM in December. semester ke 4 dah. cepatnya masa berlalu. terlalu banyak untuk dikenang. Semuanya kenangan terbaek ! cn tak kan lupa. 

Sekian sahaja.
Jumpak Lagi.
Thanks baca !

Last but not the Lastttt~~ :D



ok, Babai. <3

Saturday, August 25, 2012

Perasaan Ini.

Assalamualaikum.

Rasanya dah lama gil0 tak tulih bel0g ye tak ? *ohh iye !

I am back for celebrating Hari Raya Aidilfitri ~ *pom pang pom pang * #anak cina depan rumah tolong maenkan mercun ~ LOL

Di sini, cn nak ucapkan sekali lagi Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Dan Batin. Moga-moga raya kali ini memberi seribu memori yang tak kan kalian dapat di hari-hari biasa. ecewaaahhh ! *ayaaatttt~



Btw, di hari raya kedua. cn sudah tidak beraya kerna ... jeng jeng jeng .

Cali pee on my face. Allah je tau betapa sakitnya ! macam melecur. Huhu. Tapi, Alhamdullillah, kawan-kawan cn semua bg support and doakan kesihatan cn. Parut tu mmg ada lah kan. ingt nak beli mask Pirate tu pakai pi kelas . lalalala~ *ohh sudah tentu tak !

Tipu lah kalau cn tak menangis time kena. mata tak boleh nak bukak pun. bengkak 100% . my mom yg cucikan lecur kt bawah mata and pipi. ntah mcm mna blh kena . kat kolej tu, 30++ cali, sekoq pun tak kena. ini kan , tgh sleeping beauty gitu, kena pulop. aiseehhhmeeennn~ tapi myb ada hikmah disebalik nie semua kan. who knows? Allah plan everything for us. The Best ! ;)

Last but not Last , esok dah nak balik UiTM dah. cuti seminggu rasa sehari. tak s0mpat haa nak beraya. hihi. Thanks kepada kaum keluarga kerna menyumbangkan duet raya. Alhamdullillah. Rezeki. :D

Btw, raya tahun nie bagi cn tak lah meriah sgt. BAGI CN ! tp, feeling yang ada ttp yg indah. hehe. family hampir lengkap beraya. selalunya ada ja yg keja. pas tu, pas tu, pas tu.... *saja gedik LOL :P

ehem. cn harap perasaan cn ni, inshaAllah, kekal sampai bila-bila. Amin.


I strongly dont denied that i have someone ! 

inshaAllah. kalau ada jodoh, tak kan kemana !

Amin~ *cepat aminkan !

oleh itu, tamatlah sesi apada hari ini. moga ketemu lagi in a month fr0m now yaa !

take care !


love : cahaya nur . ;D

Saturday, June 9, 2012

Post . Feeling .Hate . Love.


Assalamulaikum semua .
tadaaaaa~
see that cute cat . 
ohh, yeah. aku tau hampa melting mcm aku bila tgk kucing nie.
aku bukan peminat tegar kucing.
tapi, i do love it sometimes . :)

Aku sebenarnya tanak ckp sal kucing pun.
aku nak cakap pasal expression kucing tu !
thats my feeling ryte now !
rasa sedih tahu !
tahu rasa sedih . 
apakah ?



Yes. Goodbye !
goodbye house !
goodbye messy room !
goodbye shin chan masam !
goodbye kedah !
goodbye penang !
goodbye bloggie !
goodbye FB !
goodbye twettweet !

:')

ohh, jangan risau okay, raya and cuti semester nnt kita HaiHai balik. hihi.
ini adalah Temporary . 
*suka buat gempak !

Last but not Least ,


Say Hello to Perthlis !
ohh yes !
Hello Kolej !
Hello Room !
Hello DK !
Hello BK !
Hello hello ~

i am going back to UiTM tomorrow and i will be back dalam sebulan lagi.
HIHI.
ok, hampa boleh start tanda kalendar . 
lepas sebulan aku balik okay.
ngeeee~
time raya puasa + cuti pertengahan semester !
insyaAllah.

Macam mana dgn blog nie ?
ehem.
soklan payah kut.
Aku pun tak tau nasib blog ni.
InsyaAllah.
kalau aku dapat pinjam berukband dari kwn aku seketika. 
then, I'll hupdate okeh.
tapi !
ada ka org nak baca ! sobss !
*sedut hinguih !

HATE !

yes !
aku nak sgt cakap pasal ni kan.
aku rasa dia nie ada masalah !
masalah perasan bagus !
nampak je baek tapi !
jangan la nk buat baek ngan aku !
haiiiisshh. meluat.
ok.
-the end-


Lastly,
aku nak mintak maaf if aku ada buat salah.
buat terasa.
buat dungu.
buat bodoh.
buat pandai.
or.
aku penah mengeluarkan perkataan yang membuatkan hampa sakit hati tahap sakit bisul bila naek di celah ketiak ! 
eh, ye ke? hew3~
i am sorry with my fully heart.
eceewwaaahh ! :D


Aku jugak rasa excited nak jumpak kwn-kwn.
dengan azam yg baru.
kwn lama.
roomate yg baru ?
yes, aku prefer roomate lama.
HAHA.
almaklumlah, dah lama tak gossip. 

:)

Dan. dan. dan.
Akhir Sekali.


YOU !
aku always nak org yg aku sayang ada dengan aku .
My Parents.
My Sister.
My friends.
My NUR ! ;)

always in my heart till end. insyaAllah.

do pray for my success.
i hope all of u will success to0.
life getting harder day by day.
be strong.
ignore annoying peoples around you.

Goodbye All. I love You. and I am totally gonna Miss You . :')


Sincerely, ME.



Wednesday, June 6, 2012

Normal .


Assalamualaikum peeps.
hambooiihhh, kerap aih wat entry. hihi. shemangat nie.
shemangat nak balik perthlis. 
shemangat nak blajaq pulun-pulun. o.O
shemangat nk hupdate blog.
shemangat   1 badan.
Haha.

Btw, jadual kelas dh menunjukkan belang kucingnya
-..-
yes, rasa sgt lah busy nnt.
maaf andai kata blog ini bakal di anaktirikan belah moyang aku !
Huhu.
bukan tak nak hupdate, tapi tak dak kelengkapan yg sewajarnya.
seperti,
berukband ! (broadband) **
see ?
tak mampu nak pakai. eceeewaaahhh ~ puii !


hari ni nak ckp pasal life . normal life.
what is normal ?
what is life?
do u live in normal life?
ohhh, yes for me.
normal means biasa.
life means kehidupan.
kehidupan biasa.

semua orang menjalani kehidupan biasa.
or !
ada ke org yg menjalani kehidupan luar biasa ?
apakah ?
Huhu.
kehidupan yg aku jalani, korang jalani, hampa jalani,
bukan mudah isn't ?
aku pun.
kadang-kadang aku letih and rasa nak nangis.
tak mampu nak berdiri.
dgn org sekeliling yang kadangkala.
ada yang menyokong, ada yg tak.
bahkan lagi mengherdik or pandang sinis.
mak aku penah pesan :
"bila kita gagal, org lain nampak sgt, tapi bila kita berjaya, orang lain tak nampak kesusahan yg kita alami and nampak kejayaan sahaja ! "
see ?
aku rasa my mom betul.
sokong 120 persen~~ :D


Yes, aku nak jadi yang terbaek.
usah hiraukan apa org ckp.
aku jugak penah pikir negatif.
bukan jugak !
tapi selalu pikir negatif.
tapi sekarang,
aku dah nekad akan lalui kehidupan yang susah.
insyaAllah.
Allah SWT ada, tempat untuk aku mengadu.
jangan bila susah ja ingt Allah.
get it ? !
:)


I'll promise u , mom & dad,
i will make u proud of me one fine day.
Amin. :)
jadi, ayoh...
mari sama-sama kita tempuhi apa yg ada di depan.
im not a kaunselor.
tapi !
aku mengkaunselingkan diri aku tiap-tiap hari.
setiap jam, minit, saat and detik. !



i need to change myself. 
no one can change u except Your self !
you !
yes !

Itu lah semangat yang aku nak !
aku tak kan putus asa no matter what happen !
same goes to you okay.
aku harap hampa semua akan berjaya !
chaiyok ! chaiyok !
fighting ~~


last but not least...
jajaaaannggggg~~~ *suka wat gempak !


Park Ji Sung !
*hamik kau, aku boldkan !

tadaaaaa, aku minat bola sekarang !
not totally in football.
because of him i like Manchester United. !
haha.
sengal ~
who cares ?
or yg lebih tepat, sbb aku minat Man U sbb, Ji Sung Oppa !
Kiupptaaaa~

(org cakap kalau puji orang lelaki kiut/handsome, gugur daun syurga . eh? )

*okay, aku janji, nie last aku cakap ,
Park Ji Sung Handsome !

ok, bai ! :D


Tuesday, June 5, 2012

Confession ?


Assalamualaikum peeps !

its raining ! calm and comform and yang penting best utk tid0 ! teeetttt~

confession.
aku scroll my FB wall and rasa mcm aku post something jiwang.
eh, ye ke?
rasa mcm x ! tapi rasa mcm ya !
one of friends said that i am in love ?
am i ? 
AM I ?


Haha. everyday i am in love.
with my life, my family and my friends.
normal lah kan, orang lain pun mcm tu. and i love my family so much. nothing can replace them.
words cant describe how much i love them.
but somehow, i do make mistakes and i regrets. 
and after all i promise my self that i will do better in my life .
for my family.
number one for me! Maher Zain ~~

tetiba,


siapa yang tak pernah sukakan orang lain.
selain family and friends .
i am love someone.
lepas ni, semester 3 and aku busy. 
nak bercerita. 
jadi.
aku story sekarang !



i love someone that not perfect.
but he can make me feel perfect.
i not matured enough to talk about love.
yes, i am not talking about love.
everyday, i learn about love.
and i feel love arounds me.
from my family and friends especially.
but,
i am feel those feeling to someone .
we never know each other before.
he can sing very well.
he is garang and tegas.
he is matured and can think wisely.
he cute.
cute enough for me.
he is matured than his age.


yes, he can make me smile.
he can make me sad.
normal ! 
but
apa yang dah lepas, lepas.
jadikan pengajaran.
and
dia byk ajarkan dan betulkan bnd yang salah.
aku ikut emosi, dia tak.
aku suka merajuk, dia tak.
aku sensitip, dia kadang-kadang.
aku suka mesej and dia tak.

tapi dia selalu cakap suka mesej aku !
tadaaaa, happy part !
hehe.
aku rasa aku dah byk mengada !
yes, i am not matured enough . 
thank you.
sometimes, aku rasa aku tak layak sukakan sumone.
tapi
itu lah adat.
aku sukakan sumone.
aku sukakan dia.



can i ?
aku harap, 
know someone.
love someone.
get married.
tapi !
ikut masa yang sesuai.
Allah jugak dah tentukan apa yang terbaek untuk kita.
kita hanya merancang, Allah yang tentukan.
insyaAllah.




yes.
aku belajar nak jadi matang everyday.
aku ada komitmen tinggi in my studies.
aku akan buat yang terbaek.
yang penting, kegagalan bukan sebuah pengakhiran.
untuk family. i'll do everything. :)


tomorrow, next day, day by day and all the day i've been going through,
i will be smile eventhouh it is hurts !
i promise my self. and for you to0 !
S.M.I.L.E . :D

last but not least,
Yes.
i love you, A.

sincerely, ME.